100 éves a "pulp" műfaj legnagyobb alakja - Weird Tales, a fikciós ponyvairodalom királya

2023.12.06

A 2023-as év a retro fikció kedvelői számára különös jelentősséggel bír. Idén száz éve, hogy debütált a Weird Tales, a ponyvairodalom (angolul: pulp magazine) műfaját évtizedekig meghatározó és arra máig hatást gyakorló magazin első száma. A kiadvány kiemelt állomása volt többek között Robert E. Howard és H. P. Lovecraft pályafutásának, de alkotóinak körébe tartozott Ray Bradbury, és Robert Bloch (Psycho) is.

Mivel a RetroFiction fantasy és sci-fi magazin a fent említett illusztris elődök nyomdokában kíván járni, különösen szerencsésnek találtuk a tényt, hogy magazinunk a Weird Tales századik születésnapján látott napvilágot. Ennek jegyében egy kétrészes ismertetőt szándékozok írni a pulp magazinok történetéről, azon belül a Weird Talesről.

A pulp magazinok elnevezése az angol pulp, vagyis pép szóból ered, mivel ezeket az olcsó lapokat költséghatékony, újrahasznosított papírpépből készült ívekre nyomtatták, igen rossz minőségben. Ezek a kiadványok megfeleltethetők a magyar ponyvaregényekkel, hiszen az olcsó, szórakoztató füzeteket a piacokon és vásárokban földre terített ponyváról árulták.

A pulp megjelenést az 1882-ben alapított The Golden Argosy gyermekmagazin 1894-es átszervezéséhez kötik, amikor a magazin szerkesztője, Frank Munsey vette át a kiadást. A magazin nevét Argosyra rövidítette, a megjelenést átállította havi ütemezésre, és a gyermekek helyett a fiatal férfiakat célozta meg kalandos történetekkel. A magazin 1976-ig működött, olyan alkotók közreműködésével, mint Arthur Clarke, Ray Bradbury, vagy Robert E. Howard. Megjelenését rövid időn belül gombamód szaporodva követték a hasonló közönséget megcélzó, olcsó magazinok. Megszületett a pulp mozgalom.

A pulp magazinokat számos vád érte. Éhbérért dolgoztatott szerzők, kifizetetlen munkák tömege kísérte a lapok felemelkedését. Ugyanakkor számos, ma klasszikusnak tartott szerző ezeknek a magazinoknak köszönheti az ismertségét, többek között Edgar Rice Burroughs vagy Abraham Merritt.

A pulp csúcsán, az 1920-as és az 1940-es években, a népszerűbb magazinok havonta milliós példányszámban keltek el. A televízió és a képregények elterjedése előtt a pulp volt a tömegszórakoztatás legnépszerűbb formája az USA-ban, amelynek szárnyalását csak a második világháború okozta papírhiány törte meg.

Kijelenthetjük tehát, hogy a ma olyan gyakran megvetett ponyvairodalom a popkultúra fontos része, amely mellett nem mehetünk el csupán egy legyintéssel.

A cikk folytatásában a pulp család egyik legendás magazinjáról, a fikciókra specializálódott Weird Talesről ejtünk néhány szót.

Addig is olvassátok a RetroFictiont.

Mészáros Szabolcs