GYIK

1. Ingyenesség

A Retrofiction oldal ingyenes és az is marad. Éppen ezért, a beküldött írásokat is csupán a felületen való megjelenéssel tudjuk honorálni. Ugyanakkor a felület fenntartása költséges, gondozása és a szerkesztés munkaigényes feladatok, amelyeket az alábbi linkre kattintva tudsz támogatni. 

Patreon

2. Szerzői jogok

Minden jog a szerzőnél marad, a magazin nem támaszt igényt az oldalon közölt írások után. Amennyiben szerkesztettük a szövegedet, az, a szerkesztett formában csak a szerkesztő engedélyével, annak belegyezésével és nevének feltüntetésével használható fel. 

3. Hogyan küldjek szöveget?

Küldd el a kapcsolat menüpontnál található bármelyik címünkre vagy űrlapunkon keresztül a szerkesztőségbe. A formátum legyen word.doc, a többi nem számít. A nekünk tetsző betűméret, sortáv beállítása csak egy pillanat. 


4. Milyen szövegeket várunk? 

Bármi jöhet, ami fikció. Horror, weird, sci-fi, fantasy, utópi/disztópia. A lényeg, hogy retro legyen. A retro ez esetben a vérbeli kalandot, felfedezést és izgalmat jelenti. Szemben az elmúlt évtizedek gyakorlatával, ahol szinte elvárt valamiféle társadalmi felhang, érzékenyítés, érzelmi szál vagy pszichológiai probléma feszegetése, a korábbi fikciók szépségét éppen az egyszerűség, a cselekmény/eseményközpontúság adta. Ha a történeted ilyen, szívesen fogadjuk! 

Az újítás persze nem baj, sőt! Nem kell direkte H. P. Lovecraftot másolnod, legyél önmagad, merj kezdeményezni. De a szöveg váza nem árt, ha klasszikus (ha egy tinivámpírókról szóló JA szöveget küldesz, jó eséllyel nem fog megjelenni).  

5. Hogyan jelenik meg a szöveg? 

A beküldött szövegeket szerkesztőségünk átnézi, és ha megfelel, keresünk. Ezt követi a szerkesztés. Oldalunkon csak szerkesztett szöveg jelenhet meg, kivéve múltidéző rovatunkat, ahol a szövegeket eredeti formában közöljük. Ha nem szereted, hogy a szövegeddel szerkesztő molyol, nem minket keresel. A szerkesztés mindig a szerzővel egyeztetve történik, a szerkesztett szöveg az ő elegyezésével jelenik meg. A szerkesztési folyamat után tájékoztatunk a megjelenés dátumáról, ezt követi a tényleges megjelenés. Ha még nem jelentél meg nálunk, kérni fogunk egy rövid ismertetőt, esetleges írói oldalad címét, stb. hogy az olvasók megtaláljanak. 

Nagyjából ennyit kell tudnod.